پژوهشگران آلمانی و سوئیسی به تازگی، نظرسنجی با عنوان “ دین ما را از هم جدا میکند یا بهم پیوند میدهد؟” انجام دادهاند و از شرکتکنندگان در این نظرسنجی پرسیدهاند که آیا دین هنوز در زندگی آنها معنایی خاص دارد؟ این گروه همچنین به بررسی این مسئله پرداختهاند که دین چطور برخی از افراد را به حاشیه میکشاند و چطور به گروهی دیگر احساس امنیت میدهد. این نظرسنجی در راستای پروژه تحقیقاتی “ هویت مذهبی فردی و جمعی و پتانسیل جامعه مدنی” انجام شده است.
پژوهشگران این پروژه هفته گذشته در لایپزیگ اعلام کردند که دین هنوز هم عامل مهمی در شکلگیری هویت اجتماعی در جامعه آلمان و سوئیس است.
به گفته آنها، ۶۶ درصد از پاسخدهندگان در آلمان و ۶۰ درصد آنها در سوئیس، با وجود اعتقادات مذهبی شدید، طرفدار گفتوگوی بینمذهبی هستند. محققان معتقدند که اکثر افراد در این دو کشور به آزادی دینی اعتقاد دارند. از نگاه آنها تنوع مذهبی باعث ایجاد انسجام اجتماعی میشود. گرت پیکل، سرپرست این گروه تحقیقاتی درباره نقش دین در انسجام اجتماعی گفت:« به طور مثال، کلیساها میتوانند در این حوزه نقش مهمی ایفا کنند. آنها تنها باید از نیروهای خود استفاده کنند و انجمنهایی برای گفتوگوهای بینمذهبی تشکیل دهند. اما مشکل از جایی شروع میشود که کلیساها تنها در درون خود فعالیت میکنند و این امر باعث به انزوا کشیدهشدن آنها میشود. این در حالی است که دینداران جهان باید به ابعاد اجتماعی ادیان فکر کنند و از آن در جهت ارتباط با یکدیگر استفاده کنند.»
همچنین به گفته پیکل، پژوهشگران در این نظرسنجی به این نتیجه رسیدهاند که دین هنوز هم میتواند به عنوان مولد اجتماعی عمل کند. او گفت:« آن دسته از آلمانیها که اعلام کردهاند؛ دین در زندگی آنها جایگاه مهمی دارد، نسبت به گروهی که به دین اعتقاد زیادی ندارند، در جامعه فعالترند.»
علاوه بر اینها، پژوهشگران در این نظرسنجی دریافتهاند که ۳۰ درصد از مسیحیان و ۲۵ درصد از مسلمانان آلمان، در شرایط خاص، اجرای قوانین دینی را به قانون اساسی ارجح میدانند. این امر نشان میدهد که اجرایی فرامین مذهبی در میان برخی از مسیحیان و گروهی از مسلمانان از هر امر دیگری مهمتر است. در عین حال، به اعتقاد پژوهشگران این پروژه، در جامعه مسیحیان، دو دستگی عجیبی وجود دارد. از یک سو، گروهی از مسیحیان در این نظرسنجی گفتهاند که دین اهمیت زیادی در زندگی آنها دارد و از سوی دیگر، گروهی از مسیحیان مدعی شدهاند که در حال ترک کلیساها هستند.
در نظرسنجی مذکور، ۳ هزار شهروند بالای ۱۶ سال از دو کشور آلمان و سوئیس شرکت داشتند و به سوالاتی درباره هویت مذهبی و اجتماعی، دینداری، جامعه مدنی و ... پاسخ دادند. بنیاد تحقیقات آلمان و بنیاد ملی علوم سوئیس، بودجه این پروژه را تامین کرده است.
منبع:پرو-مدینمگزین
لینک خبر:
https://www.pro-medienmagazin.de/gesellschaft/gesellschaft/2019/12/11/religion-trennt-und-verbindet-menschen/
نظر شما